Tat ve koku değişimine dikkat! Dondurulsa da zehir saçıyor olabilir, kritik 2 saat kuralı Posted on 5 Eylül 2024 by Hayati Karagöz Çoğumuz birçok besini sıklıkla dondurucuda muhafaza ederiz. Kırmızı meyveler, etler, sebzeler… Dondurucular bizim için resmen bir koruyucu görevi görür. Kullanışlılığıyla bilinen bu ürün yanlış kullanıldığında gıda kaynaklı hastalıklara sebep olabiliyor. Bu sebeple birçok yiyecekte kurtarıcı olan derin dondurucuları kullanırken sağlık problemleriyle karşılaşmak istemiyorsanız oldukça dikkatli olmalısınız. İKİ SAAT İÇİNDE KALDIRILMALI Sıcak yiyecekleri dondurmak için bazen soğumasını bekleriz. Fakat yiyecekleri oda sıcaklığında bırakmak mantar, bakteri gibi patojen kontaminasyonu riskini artırabilir. Bu sebeple, Florida Üniversitesi’nde gıda güvenliği mikrobiyoloğu ve gıda, bilim ve insan beslenmesi profesörü olan Keith Schneider artık yemeklerin en geç iki saat içerisinde buzdolabına kaldırılması gerektiğini öneriyor. ET TÜRÜ İÇİN DİKKAT İki saat içerisinde buzdolabına atma konusu et türleri için daha hassastır. Özellikle çiğ et, deniz ürünleri, kümes hayvanları, yumurta gibi besinler, ABD Sağlık Bakanlığına bağlı FDA’ya göre oda sıcaklığında iki saatten fazla, hava sıcaklığı 90°F’nin üzerindeyse bir saatten fazla bekletilmemelidir. DOĞRUDUDAN DONDURUCUYA KOYULABİLİR Bazen yanlış olduğu düşünülen dondurma yöntemlerinden biri de yiyecekleri sıcağıyla dondurucuya atmaktır. Fakat ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nde görev yapan bir yetkiliye göre sıcak yiyecekleri direkt dondurucuya atmanın güvenlik açısından bir sakıncası yok. DÖRT İNÇLİK KAPLARA BÖLÜN Keith Schneider, güvenliğin daha fazla olmasının istenmesi halinde yiyecekler için 130°F’ye ulaşana kadar beklenilebileceğini veya sıcak yiyecekleri uygun hava akışı ve ısı dağılımına izin veren daha küçük, dört inçlik kaplara bölünebileceğini söylüyor. EV DONDURUCULARI İÇİN GEÇİCİ ETKİ Gıda mikrobiyolojisi ve gıda güvenliği profesörü Alejandro Castillo sıcak yemeklerin doğrudan dondurucuda saklanması halinde yemeklerin iç sıcaklığının yükselebileceğini, ancak ev aşçıları ve ev dondurucuları için gıda hacminin geçici bir etki yaratabileceğini ifade ediyor. TARİHLERE DİKKAT EDİN Buzdolabında kalan fazla yemeklerimizi sonradan dondurup dondurmamak akıllarımızda soru işareti oluşturur. Castillo, buzdolabında beklemiş yemeklerin daha uzun süre saklanabilmesi için dondurucuya taşınabileceğini tavsiye ediyor. Scheider ise bir yemeğin buzdolabındaki raf ömrünün 4 gün olduğunu, iki gün buzdolabında bekletildikten sonra dondurulan yiyeceğin tekrar çözüldüğünde yine iki günü kalacağına dair uyarılarda bulunuyor. TAT VE KOKU DEĞİŞİKLİĞİ OLABİLİR Dondurulmuş gıdaların kalitesi zamanla düşebilir, bu gıdalarda tat ve koku değişikliği meydana gelebilir. Dondurulmuş yiyecekler soğuk havaya maruz kaldığında kuruduğu için dondurucu yanığı olabilir. Fakat bu yanığın oluşması yiyeceğin bozulmasının bir göstergesi değildir.
Yaşam Bergama’da 4 bin 500 yıllık tanrıça figürü bulundu Hayati Karagöz 20 Ekim 2024 3 min 0 İzmir'in Bergama ilçesindeki Pergamon Antik Kenti'nin hakimiyet alanında yer alan Bakırçay Ovası'nda yürütülen yüzey araştırmalarında…
Yaşam Nemrut Krater Gölü’nde sonbaharın etkileyici güzellikleri görenleri hayran bıraktı Hayati Karagöz 20 Ekim 2024 2 min 0 Nemrut Krater Gölü, sonbaharın gelişiyle büyülü bir atmosfere bürünürken, altın sarısıyla parlayan ağaçlar, ziyaretçilere unutulmaz…
Yaşam Annesinin “madde bağımlısı” dediği Umut Akyürek’in kızından kelepçeli paylaşım Hayati Karagöz 17 Ekim 2024 1 min 0 Türk Sanat Müziği sanatçısı Umut Akyürek, sosyal medya hesabından paylaştığı videoda kızı Melek Bal'ın yasaklı…